Strukturální výsledky za zemědělství ČR - analytické vyhodnocení - 2003


5. Pracovní síly v zemědělství

5. Pracovní síly v zemědělství

Údaje týkající se pracovních sil v zemědělství byly vzhledem k metodice (AWU - Annual Work Unit) zjišťovány ve všech zpravodajských jednotkách za celé roční období, které šetření předcházelo, což byl říjen 2002 - září 2003.

V podnicích fyzických osob byli podle metodiky EU do pracovních sil prvně zahrnuti jednotlivě všichni pracující i vypomáhající členové rodiny hospodáře starší 15 let, dále nerodinní pracovníci, kteří ve sledovaném ročním období pravidelně vykonávali zemědělské práce.
Podniky právnických osob vykázaly údaje za své pracovníky v hlavním zaměstnání, a to za zaměstnance i pracující majitele, pro které je práce v hospodářství jediným nebo hlavním zaměstnáním.

Pro účely sledování vynaložené pracovní síly v zemědělství jsou pracovníci členěni podle odpracovaného podílu ročního fondu pracovní doby. Za základ ročního fondu pracovní doby byl stanoven počet 1800 hodin, který odpovídá práci na plný pracovní úvazek.

V obou skupinách podniků byli sledováni i sezónní pracovníci, jejichž vynaložená práce pak byla ze stejného důvodu přepočtena na počet plně odpracovaných dnů za sledovaný rok.







Za sledované roční období od října 2002 do září 2003 pracovalo v zemědělských podnicích bez ohledu na počet odpracovaných hodin celkem 163 273 osob. Na tomto čísle se podniky fyzických osob podíly 25,9%, podniky právnických osob 74,1%. Rozdíl mezi oběma hlavními skupinami podniků je ve výši podílu počtu osob s odpracovaným plným ročním fondem pracovní doby na celku. V podnicích fyzických osob představuje tento podíl 50%, v podnicích právnických osob je to 70%. Tato skutečnost znamená, že řada osob se v podnicích FO vedle práce v zemědělství zabývá ještě jinou výdělečnou činností. 1/

1/ Dokazuje to i údaj o příjmech SHR mimo hospodaření, který je obsažen v přílohové tabulce A5. Tato podrobná data z podniků FO byla zjišťována prvně a údaje uvedené v tabulce nebyly dopočteny. Tabulka jako jediná je jen sumarizací oddílu o pracovních silách za výběrový vzorek podniků SHR. Obsahuje údaje za výběr 9 360 podniků SHR oslovených v roce 2003, jejichž úhrnná výměra byla 600 680 ha obhospodařované zemědělské půdy, což je 65% výměry všech SHR.

Obchodní společnosti zaměstnávaly téměř dvojnásobný počet osob než družstva, protože již samotné akciové společnosti počtem pracovníků družstva již předstihla.





V přepočtu na plně zaměstnané představuje počet pracovních sil v zemědělství za sledované období 141 318 pracovníků. Přepočtem klesá počet pracovních sil především v podnicích fyzických osob. Jejich podíl na zemědělství celkem je pak nižší než u fyzického počtu, dosahuje 22,1% celého zemědělství.





Podle metodiky EU jsou členové rodiny hospodáře započítáváni do celoročních pracovních sil, i když jsou zaměstnáni mimo hospodářství a v zemědělství jen pravidelně vypomáhají. Proto jsou v tabulce evidováni v podnicích FO jen nerodinní sezónní pracovníci. Počet odpracovaných dnů sezónních pracovníků přepočítává jimi odpracované hodiny na odpracované dny s osmihodinovou pracovní dobou. Z hlediska spotřeby práce pak z vykázaných údajů vychází, že v podnicích FO bylo v roce 2003 vynaložena práce ještě dalších téměř 1 400 pracovníků přepočtených na plně zaměstnané, v podnicích PO to bylo téměř 2 500 pracovních sil.


Věková struktura pracovníků v zemědělství v roce 2003 je vzhledem ke způsobu zjišťování vedena za pracovníky zaměstnané v zemědělských podnicích ve sledovaném roce bez ohledu na velikost pracovního úvazku. Nejvíce pracovních sil v zemědělství, téměř jedna pětina (18,9%) se nachází ve věkové skupině 50 - 54 let, po nich ve skupině předcházející (45 - 49 let: 15,9%) a následující ( 54 - 59 let: 14,4%). Celých 8,0% osob zaměstnaných v zemědělství je ve věku 60 let a více.



I ve věkové struktuře pracovníků jsou zřejmé rozdíly mezi podniky fyzických a právnických osob. V podnicích PO je výraznější soustředění pracovních sil ve věkových kategoriích od 45 do 60 let (52,3%) s maximem ve věku 50 - 54 let (20,2%). V podnicích FO je proti podnikům PO vyšší podíl dvou nejmladších a současně i nejstarších věkových kategorií.


Z dostupných dat o věkové struktuře v časovém vývoji 1995 - 2003 musíme konstatovat postupné stárnutí pracovníků v zemědělství: pokles podílu pracovníků ve věku do 30 let v podnicích FO z 19,4% na 15,1% a v podnicích PO ze 17,7% na 11,8% při současném nárůstu podílu věkové kategorie 60 let a více, a to v podnicích celkem ze 4,6% na 8,0%, v podnicích FO dokonce ze 7,7% na 14,7%.






Zveřejněno dne: 30.09.2004
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.