Spotřeba potravin 1948 až 2019 v grafech

 

Statistika spotřeby potravin má v České republice dlouholetou tradici a těší se velkému zájmu nejširší veřejnosti. Data o spotřebě potravin vždy byla, jsou a budou vítaným zdrojem informací, který vypovídá o chování obyvatelstva v daném časovém období.

ČSÚ zveřejnil časové řady spotřeby potravin (včetně spotřeby nealkoholických nápojů, alkoholických nápojů a cigaret) za období 1948 až 2019, ze kterých v grafickém vyjádření předkládáme vývoj spotřeby vybraných druhů potravin.

V roce 2019 se zvýšila spotřeba obilovin a pekárenských výrobků, vyjádřená spotřebou obilovin v hodnotě mouky, o +0,2 %. Nárůst je zaznamenám u pšeničné mouky, vloček, rýže, pšeničného a trvanlivého pečiva. Méně se spotřebovalo žitné mouky, chleba a těstovin.

Vyšší je i spotřeba masa, kde meziroční nárůst představuje 1,0 %. Více bylo konzumováno hlavně hovězí a drůbeží maso Menší zájem byl o vepřové (-0,3 %), skopové (-4,5 %) a králičí maso (-9,0). Spotřeba ryb vzrostla o 8 %.

Vyšší spotřeba mléka a mléčných výrobků (+1,3 %) byla způsobená větší konzumací přírodních sýrů, tvarohu a ostatních mléčných výrobků. Menší zájem je o mléko a mléčné konzervy.

Vajec bylo spotřebováno v průměru 261, což je o dvě vejce méně než v předchozím roce.

Zvýšená spotřeba olejů a tuků (+0,8 %) byla způsobena hlavně vyšším zájmem o máslo.

Spotřeba ovoce vzrostla o 0,4 % a to zásluhou spotřeby meruněk, broskví, citronů, grepů, pomerančů, mandarinek a banánů. Spotřeba zeleniny se meziročně snížila o 0,1 %, příčinou je menší konzumace papriky, květáku, hlávkového salátu, špenátu, mrkve, melounů a zelených fazolí. Větší zájem byl o rajčata, okurky, cibuli, petržel, celer a houby. Spotřeba brambor se zvýšila o 2,7 %.

Mírně vzrostla spotřeba cukru (+0,2 %). Menší zájem byl o cukr, čokoládu, čokoládové cukrovinky, cukrářské výrobky a včelí med. Větší zájem byl naopak o nečokoládové cukrovinky.

Vzrostla spotřeba kávy, mírně se omezila spotřeba čaje a nealkoholických nápojů. Zvýšila se i spotřeba piva (+0,8 litru) a lihovin (+0,1 litru). Naopak spotřeba vína se snížila o 0,1 litru.

Spotřeba cigaret se snížila o 1,7 % a dosáhla úrovně 1 958 kusů na osobu.

Spotřeba masa v kg na osobu
 

Spotřeba mlýnských a pekárenských výrobků v kg na osobu

Spotřeba živočišných a rostlinných tuků v kg na osobu
 

Spotřeba ovoce, zeleniny a brambor v kg na osobu

Spotřeba alkoholických nápojů v litrech na osobu
 

Spotřeba cigaret v kusech na osobu

 

Kontakt:
Ing. Miloslav Witz
Oddělení informačních služeb, Krajská správa ČSÚ v Jihlavě
E-mail: miloslav.witz@czso.cz
Tel.: 567 109 081