Spotřeba potravin 1948 až 2017 v grafech

 

Statistika spotřeby potravin má v České republice dlouholetou tradici a těší se velkému zájmu nejširší veřejnosti. Data o spotřebě potravin vždy byla, jsou a budou vítaným zdrojem informací, který vypovídá o chování obyvatelstva v daném časovém období.

ČSÚ zveřejnil časové řady spotřeby potravin (včetně spotřeby nealkoholických nápojů, alkoholických nápojů a cigaret) za období 1948 až 2017, ze kterých v grafickém vyjádření předkládáme vývoj spotřeby vybraných druhů potravin.

V roce 2017 se proti předchozímu roku zvýšila spotřeba drůbežího masa (+1,2 %), zvěřiny (+17,6 %), ryb (+6,3 %), vajec (+2,1 %), jižního ovoce (+0,2 %, zejména banánů a ananasu), zeleniny (+1,0 %, zejména okurek nakládaček, zelí, květáku, hlávkového salátu, mrkve a zeleného hrášku), cukru (+2,4 %), včelího medu (+6,7 %), soli (+3,2 %) a čaje (+17,7 %).

Naopak menší spotřeba je zaznamenána u pekárenských výrobků (-1,4 %, zejména mouky a chleba), mléka a mléčných výrobků (-0,4 %, zejména kravského mléka a tavených sýrů), tuků a olejů (-0,5 %, zejména másla a sádla), ovoce mírného pásma (-4,2 %, zejména jablek, hrušek, švestek, třešní a rybízu), zrnkové kávy (-2,5 %), minerálních vod a nealkoholických nápojů (-2,4 %), alkoholických nápojů (-1,6 %) a cigaret (-0,4 %).

Spotřeba masa v kg na osobu
 

Spotřeba mlýnských a pekárenských výrobků v kg na osobu

 

 

Spotřeba ovoce, zeleniny a brambor v kg na osobu

 

Spotřeba alkoholických nápojů v litrech na osobu

Kontakt:
Ing. Miloslav Witz
Krajská správa ČSÚ v Jihlavě
e-mail: miloslav.witz@czso.cz
tel.: 567 109 081